ELSŐ LÉPÉSEK AZ ÖNSZERETET FELÉ

Előző cikkemben a valódi önszeretetről beszéltünk:
„ Az önszeretet valójában az, amikor végre félreteszed a számtalan kifogásodat és olyan életet építesz magadnak, ahol jó lenni. Egy olyan életet, ami nem csak jónak tűnik, hanem jónak is érződik. 
Ami nem csak kívül és a közösségi média felületeken boldog, hanem ott belül, a szívedben is… Egy olyan élet, ahonnan nem kell elmenekülni …”.

Jómagam is többször hallottam a barátnőimtől korábban, hogy jobban kellene szeretnem magam. Őszintén szólva, fogalmam sem volt, hogy miről beszélnek. Hasonlóan éltem, mint a körülöttem lévő emberek – azzal a kivétellel, hogy nem volt párkapcsolatom, szingli voltam. 
Volt munkám, volt otthonom, a barátok és a családom jelen voltak az életemben, eljártam szórakozni. Mégsem éreztem magam boldognak, sőt időnként kimondottan boldogtalannak éltem meg a mindennapokat. 
Nem tudtam, mi a kiút ebből az állapotból, az évek pedig egyre csak teltek. Úgy éreztem, egy tapodtat sem mozdul az életem. Számodra is ismerős az érzés?

Jobb híján, egyik születésnapomon leültem és átgondoltam az életemet. Hogy mi benne a jó és mi az, amin javítani kellene. Meglepően sok jó dolgot találtam benne, de a rosszakkal nem nagyon tudtam mit kezdeni. 
Stresszes volt a munkám, sokat aggódtam amiatt, hogy mások mit gondolnak rólam, sose volt elég pénzem, a külsőmmel is elégedetlen voltam, de leginkább nagyon-nagyon magányos.

Ez volt a kiinduló alap. Felírtam, hogy mire vágyom: örömteli munka, párkapcsolat, boldogság, kiteljesedés, egészség.

Egy tv műsorban beszéltek arról tizenéve, hogy mennyire fontos az önismeret, mindennek az alfája és omegája. Elindultam hát ezen az úton. Teszem hozzá, sok-sok bizonytalanággal és félelemmel. 

Részt vettem rengeteg előadáson, workshopon és tanfolyamon. Elolvastam számtalan könyvet, jártam önismereti táborokban, meditációkon, jógáztam, coach-hoz és terápiába jártam. Hallgattam tibeti torokéneket, gurukat és jógikat, voltak és vannak saját mestereim, mentoraim. 
Voltam jósnőnél, látónál és cigány javasasszonynál, révültem sámándobra, jártam tűzön. Félig üvöltve, félig zokogva gyógyultam a transzlégzésen, foglalkoztam családállítással, bodyworkkel, pszichodrámával és angyalokkal, érzelem feldolgozással és tarot-val. 


Tisztítottam a méhemet, harmonizáltam a csakráimat, mantra koncerteken szívből énekeltem és kikiabáltam a fájdalmamat a pusztába. Találkoztam a totemállatommal és a belső gyermekkel, a bennem élő nővel és férfivel. 
Előző életekbe és a kozmikus térbe utaztam, labirintust jártam és hangfürdőztem a csillagok alatt. Máskor tűzszertartáson az extázisig ugráltam vagy félig önkívületi állapotban tánc- és mozgásterápiás foglalkozásokon táncoltam. Tantráztam, részt vettem istennő avatáson, megéltem a flowt, csodás női körökben élesztgettem a nőiességemet, megtaláltam a saját magamnak adott nevemet.

Átégettem magamon a múltamat. A fájdalmaimat, a félelmeimet, a kétségeimet, a sérüléseimet. Hosszú, lélekérlelő út. Az én utam. Az én életem. Egyedi és megismételhetetlen. Rengeteg, olykor fájdalmas, olykor gyönyörű, máskor pedig fájdalmasan gyönyörű élménnyel, a végén pedig… egy teljesen más, örömteli élettel.

Mára már szeretem a munkám, sokkal kevesebbet aggódom mások miatt (hazudnék, ha azt mondanám, soha nem fordul ilyen elő), megbarátkoztam a külsőmmel (nagyjából) és az idő túlnyomó többségében kiegyensúlyozott vagyok, nem érzem magam magányosnak. Tisztában vagyok az értékeimmel, és lehetőségeimmel, korlátaimmal és félelmeimmel.
Új tehetségeket fedeztem fel (lásd írás) és elindultam egy új úton, az Én Utamon. Rengeteg örömteli esemény és szívemhez közel álló emberek népesítik be az életemet. Itt tartok most, de van még előre, mindig is lesz.

Szóval, hol is kellene kezdeni, ha szeretnél Te is a valódi önszeretet és egy teljesebb élet felé elindulni?

Ahogy Seneca mondja: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” 
Első körben tehát arra buzdítalak, hogy tedd le az alapokat. Vajon hol vagy most és hová tartasz?

Másodjára a negatív és lehúzó dolgokat fontos kivonni az életedből. A folyamatos aggódás, félelem és szorongás nem csak az arcodon és a viselkedéseden látszik meg, de sokszor teljesen más helyen üti fel a fejét, hosszútávon pedig köztudottan egészségügyi károkat okoz.

Már ez is egészen nagy változásokat tud hozni az életedben, főként, ha némi pozitív változást is tudsz egyidejűleg betölteni.
Megkönnyebbülsz, jobb kedved és több energiád lesz. Nő az önbizalmad és az önbecsülésed, fogékonyabb leszel az újdonságokra, pozitívabbá válik a jövőképed és javulnak a társas kapcsolataid. Lehet, sokaknak éppen csak ennyi hiányzik a pártaláláshoz is: egy pozitívabb, energikusabb kiállás.

Összeállítottam neked egy 9 pontos listát az első lépésekről :

 1. Jelölj ki célokat! Hol vagy most és hová tartasz?
  2. Ne bántsd magad, felejtsd el a folytonos önszidalmazást és elégedetlenséget!
  3. Légy a jelenben, ne a múlt miatt bánkódj vagy a jövő miatt aggódj!
  4. Tanulj meg erőszakmentesen kommunikálni! Állj ki magadért, fogalmazd meg a számodra fontos dolgokat!
  5. Kerüld az energiavámpírokat! Örökösen panaszkodó szomszéd vagy barátnő? Kerüld el!
  6. Adj hálát azért, amid van! Minden nap!
  7. Gondolkodj kicsiben! Biztosan kell nagyobb ház, gyorsabb autó, még újabb telefon?
  8. Tanulj újat! Keress új, számodra érdekes tanfolyamokat és könyveket, ezzel gazdagítsd magad!
  9. Segíts másokon!

A fentiek az első lépések a valódi önszeretethez.

Hiszem, hogy az önszeretethez vezető út az az önismereti út maga. Persze, odaérni hosszú és fáradságos, de minden egyes lépéssel olyannyira más életminőség, ami minden energiát megér.

Bátorírtalak, hogy lépj rá az útra!

A fenti pontokat a következő postokban bővebben kifejtem és mindegyikhez technikákat, ölteteket is adok majd a kezedbe. 

Szeretettel,

Bilics Tímea – Szingli & Life Coach

Az előző, kapcsolódó cikket itt találod: 

https://www.bilicstimea.hu/te-mennyire-szereted-onmagad-az-onszeretet-valodi-ertelmerol/