Ahogy Seneca mondja: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Vajon hol vagy most és hová tartasz? Hol van most a Te hajód?
Egy meghatározott cél irányába tart vagy csak hánykolódik a tengeren?

Sokan csak addig jutnak el a gondolataikban, hogy „boldog akarok lenni” vagy „jó párkapcsolatot szeretnék”. Ez sajnos messze nem elég ahhoz, hogy bármelyik megvalósuljon.

Akkor tudsz a célod felé elmozdulni, ha megfogalmazod, hogy számodra pontosan mit jelent a

boldognak lenni vagy milyen a jó párkapcsolat?

Miből áll az össze, hogyan érzed magad benne? Hogy mutatkozik meg a hétköznapokban

Hogyan telik egy reggel, egy este, egy hétvége? Miről fogod felismerni?

Milyennek képzelem el a nagy Ő-t? Hogyan érzem magam a társaságában?
Fontos, hogy ez ne egy olyan felsorolás legyen, hogy magas legyen, jóképű és diplomás, hiszen az a másik emberről szól. Sokkal inkább arról szóljon, hogy Te mitől érzed magad boldognak a kapcsolatban? Ha jókat beszélgettek? Ha mély az intimitás? Ha sokat nevettek? Ha közös hobbit tudtok űzni? Ha biztonságban érzed maga mellette? Megosztod velünk alul a kommentekben, hogy számodra mi a fontos?

Akkor vagyok boldog, ha szabadnak érzem magam? Ha olyan munkám van, ahova örömmel járok be? Ha a hobbimnak élhetek? Ha a családom körében vagyok? Ha szép az otthonom? Ha egész nap kinn vagyok a természetben? És mikor NEM vagyok boldog? Mi az, ami korlátoz ebben itt és most?

Végy egy papírt és írd össze mindezeket!

Azt mindenképpen vizsgáld meg, hogy mennyire reális a vágyad. Vilmos és Henrik herceg ugye már foglalt, így azt húzd ki a listádról. Érdekes lehet, ha barátnőddel mindketten összeírjátok a listát és együtt átbeszélitek, így sokkal többet tudtok meg a másikról.

Megnézheted azt is, hogy ma hol tartasz ezzel, hol van a különbség a mai állapot és a vágyott kép között, és írd fel egy listára. Írd fel, hogy mi akadályoz most abban, hogy megtedd a lépéseket? Azokat az akadályokat hogyan tudod felszámolni? Mitől félsz? Milyen hiedelmek kapcsolódnak a témához? Milyen hitrendszereket hozol otthonról? Mi az, amit már Te alakítottál ki pár rossz tapasztalat miatt? Ki az, akit segíthet az előre jutásban? Légy őszinte magaddal!

Lehet, hogy érdekes felismeréseid lesznek közben, lehet, hogy olyan tulajdonságok jutnak eszedbe, amire eddig nem is gondoltál. Egy biztos, tisztulni fog a kép. Ha idáig eljutsz, máris léptél előre az úton.
Ha tovább is mennél, fontos a hiánylistád áttekintése abból a szempontból, hogy mi az, amit befolyásolni tudsz, mi az amin változtatni tudsz és mi az amin nem?

Ezután az igenek bontjuk le részcélokra. Nézd meg mindegyiknél, hogy mit tehetsz ma, holnap, a jövő héten és hosszútávon. Nem kell mindent elsőre, adj magadnak időt. Információra van szükséged, tanfolyamra kell járni, beszélni kell másokkal, el kell intézni valamit, neked kell magaddal többet foglalkozni, segítséget kaphatsz-e hozzá?

Ha idáig jutottál, akkor máris rengeteget tettél magadért. További ötletekért olvasd a soron következő cikkeket!

Ezt a módszert az élet összes többi területére is alkalmazhatod, például, hogy milyen számodra az optimális munkahely, hobbi vagy az egészségi állapotod. Jó munkát és sok-sok felismerést kívánok!

Legyen szép napod!
Bilics Tímea – Szingli & Life Coach

Az előző, kapcsolódó bejegyzést itt találod: https://www.bilicstimea.hu/elso-lepesek-az-onszeretet-fele/