Sokszor így bántod magad: „hülye vagyok, lusta vagyok, gyenge vagyok, nem vagyok jó semmire se”.

A sort hosszan folytathatnám.

Szingliknél ez általában így hangzik: „hülyét csináltam magamból a lány előtt, úgy viselkedtem, mint egy idióta, nem mertem randira hívni, elszúrtam, már megint elbénáztam, túl hamar leráztam, jégkirálynő voltam és elijesztettem.

Tudjuk, hogy minden önbecsmérlő gondolat lehúz, energiát nyel el és igazából nem vezet sehova. A múlton nem tudsz 

változtatni, a jövő pedig még előtted áll, így ahelyett, hogy magadat bántod, energiáidat inkább a jelenre és önmagad emelésére

fontos szánni. Tudom, ez nem ilyen könnyű, ezért segítek neked most ebben.

Nézzük meg a problémát picit közelebbről.

 

Talán nem mondok újat azzal, hogy senki nem hibátlan, így Te sem vagy az. Van, hogy jól csinálunk dolgokat és van, hogy rosszul,  vagy jobban is lehetett volna. Van, hogy jó döntést hozunk, és van, hogy nem jót.

 

Annyiban talán megegyezhetünk, hogy tudatosan sose okoznál kárt magadnak, ugye? Ma se és holnap se. Ez valószínűleg tegnap is így volt, és korábban is.

Azt is tudjuk, hogy a döntéseidet mindig a legjobb tudásod vagy a pillanatnyi lelkiállapotod alapján hozod meg.
Az alapján, ami 
számodra ott és abban a pillanatban a legmegfelelőbbnek tűnik. A legmegfelelőbb pedig sok mindent jelenthet: a legjobb, legkényelmesebb, legcélszerűbb, legracionálisabb, érzéseidnek leginkább megfelelő megoldás.

Mint a fenti felsorolás is mutatja, a döntés pillanatában elragadhattak az érzelmek vagy az indulat, rossz tapasztalatok, tudatalatti motivációk vagy valamilyen külső nyomás.

Ilyenkor az azok által befolyásolt ítélőképességed fog vezetni és az alapján hozod a döntéseidet. Az abban a helyzetben legmegfelelőbbnek tűnőt. Nem kell magadat bántani miatta, hiszen ez a normális emberi viselkedés. Ha nem így működnél, az lenne a baj.
Itt tegyünk is egy pontot a gondolatsor végére. Ezt kell neked is tenni, mielőtt beleengeded magad az önmarcangolásba, hiszen ugyanoda jutottunk vissza, mint az imént.

Van egy jó hírem: általában van még egy másik lehetőség, vagy esély. Lehet, várni kell rá, de szinte mindig eljön és újra próbálkozhatsz.

Természetesen, ha a utólag döntés vagy a pillanatnyi viselkedés helytelennek minősült, fontos levonni a tanulságot, illetve tehetsz érte, hogy ne ismétlődjön meg.
Lehet ez a múlt traumáinak és a hitrendszereknek a feldolgozása, információ szerzés, más nézőpontok átgondolása, új tudásanyag, vagy készségek elsajátítása és időnként segítő szakemberre is szükség lehet.

Alább pedig egy TECHNIKA ami segíthet abban, hogy kevesebbet bántsd önmagadat:

Végy egy karkötőt, férfiak órával is csinálhatják. Ahányszor azon kapod magad, hogy bántod magad, rakd át a karkötőt a másik csuklódra és figyeld meg, hogy mi történik.

Ez a feladat első körben segít tudatosítani, hogy milyen gyakran vannak negatív gondolataid magaddal kapcsolatban. Az első pár napon csak akkor fog tudatosulni benned, amikor át kell tenned a karkötőt a másik kezedre, tehát utólag.
Pár nap múlva már a kimondás pillanatában észreveszed magad.
Végül pedig, pár nap gyakorlás után, eszedbe jut, még mielőtt kimondanád, és meg tudod fékezni az önbántást. Légy türelmes magaddal, ez egy folyamat és nincs éles választóvonal a három szint között, néha ide-oda billenthetsz benne, de eredményre vezet.

Ez a technika sok minden másra is alkalmazható, amikor valamilyen cselekvést szeretnél tudatosítani és leszokni róla.

Legyen szép napod!
Bilics Tímea – Szingli & Life Coach

 

Az előző, kapcsolódó bejegyzést itt találod.